De kracht van doelen stellen

03 March 2021

Het bepalen van doelstellingen is een vaardigheid die bepalend is voor jouw succes. Wat we zien is dat succesvolle mensen doorgaans uiterst doelgericht zijn. Aan de andere kant stelt meer dan 95% van de bevolking helemaal geen doelstellingen. Oeps...

Maar waarom is het dan zo goed voor je om doelstellingen te bepalen? Zonder doelen dobberen mensen maar wat rond en concentreer je je niet op wat je werkelijk wilt. Als je doelstellingen helder zijn, zal jouw aandacht gericht zijn op de zaken waarmee je die doelen kunt bereiken en kom je in actie. Ze bepalen wat belangrijk is en wat minder belangrijk is. Ze sturen je gedrag en je gedachten. En heel belangrijk, met doelstellingen kun je “wat er nu is” loslaten en je richten op “wat er zou kunnen zijn”!

De kracht van doelen stellen

Maar hoe komt het dan dat mensen meestal toch geen doelstellingen bepalen? Dat heeft er vaak mee te maken dat ze zich niet realiseren hoe belangrijk doelstellingen zijn. Het bepalen van doelstellingen kost bovendien veel tijd en vergt zelfdiscipline. Daarnaast speelt ook vaak dat ze niet weten hoe ze doelstellingen moeten bepalen of kan er ook angst achter zitten, bijvoorbeeld om afgewezen te worden of belachelijk te worden gemaakt.

Wat is er belangrijk bij het bepalen van doelen? Het gaat om jouw doelen! Niet om doelstellingen om anderen een plezier te doen of om jezelf te bewijzen. Het gaat erom dat jouw doelen voortkomen uit jouw persoonlijke waarden, waar krijg jij energie van? Staan ze op één lijn met je innerlijke doelen? Wat is de echte betekenis en het belang dat je hebt bij de doelstelling? Zijn je doelstellingen in evenwicht met elkaar? Doelen zorgen ervoor dat je bewust wordt van wat je wilt in het leven.