Doorzettingsvermogen maakt het verschil

Succesvolle vrouwen weten als geen ander, door vallen en opstaan, door te gaan. Zij kennen doorzettingsvermogen waarmee ze ver komen. Doorzettingsvermogen is een waardevolle kwaliteit. Je zou het kunnen vertalen als een essentieel ingrediënt om je doelen te bereiken. Volgens de Van Dale betekent het “volhardendheid, kracht om door te zetten”. Met andere woorden, wanneer het moeilijk wordt heb je de volhardendheid om niet vroegtijdig op te geven. Het grote verschil tussen iemand met veel doorzettingsvermogen en iemand met weinig doorzettingsvermogen is dat de eerste bijna niet opgeeft totdat een doel bereikt is.

Het is zeker niet zo dat sommige mensen geboren worden met doorzettingsvermogen terwijl iemand anders er maar ''weinig'' van heeft. Doorzettingsvermogen is een kwaliteit die aangeleerd en gecultiveerd kan worden. Benieuwd naar tips om je doorzettingsvermogen te vergroten?

Doorzettingsvermogen maakt het verschil

Doelen stellen

Belangrijk bij het cultiveren van doorzettingsvermogen is allereerst duidelijk doelen stellen. Een vrouw met doorzettingsvermogen weet altijd precies wat zij die dag en in het leven wilt doen en bereiken. Mensen met doorzettingsvermogen leven niet ''van dag tot dag'', maar werken naar iets toe. Zorg dus dat je doel duidelijk en concreet is. Vraag jezelf ook “ga ik hier 100% voor, is dit belangrijk voor mij en waarom?” Met andere woorden, kom je er je bed voor uit? Als je de drive duidelijk hebt, kan je er helemaal voor gaan.

Wil je weten hoe je je doelen kunt formuleren? Je leest het in onze vorige nieuwsbrief: klik hier.

Geen excuses meer maken

Laat geen enkele beperking of excuses je weerhouden om je doelen te bereiken en je doorzettingsvermogen aan te tasten. Door excuses te maken wanneer het moeilijk wordt geef je jezelf als het ware toestemming om op te geven. Door te werken met dagelijkse doelen elimineer je grotendeels het maken van excuses.

Niet meer uitstellen

Uitstellen is de nummer 1 vijand van productiviteit. Hoe vaak heb je weleens gezegd ''ik doe het morgen wel?'' We weten allemaal dat het er morgen niet van zal komen. Er is niet zoiets als morgen, vandaag is de dag!

Je kan het!

Doe aan een stukje zelfreflectie en merk op hoe vaak je zegt ''dat kan ik niet'' of ''dat gaat niet''. Zeg niet dat je het niet kan, maar hoe je het wel kunt doen. De kracht van positieve psychologie werkt echt. Wanneer je in mogelijkheden gaat denken in plaats van moeilijkheden zal dat beloond worden met nog meer doorzettingsvermogen!

Wilskracht

Het hebben van wilskracht maakt zeker het verschil. Maar wist je dat wilskracht een spier is? Dat betekent dat zelfs wanneer je nu veel moeite hebt met doorzetten, dat het steeds makkelijker gaat worden. Naarmate je meer doelen bereikt, train je je wilskracht spier en kun je steeds grotere doelen halen!

Beloon je doorzettingsvermogen

Een beloning is een soort schouderklopje dat jezelf geeft voor goed gedrag. En eerlijk is eerlijk: dat doet je enorm goed. Vier elk succesje dat je haalt. Daarbij komt dat je jezelf op die manier weer voorbereidt en motiveert om de volgende stap te halen. Een leuke app die daarbij helpt is “3 good things”.