Het Neusje van de Zalm!

13 March 2023

Eerlijk is eerlijk, ik liep de afgelopen jaren niet wekelijks in een museum. Toen onze kinderen opgroeiden, bezochten we in vakanties regelmatig een passend museum. Altijd leuk! En dat doen we nu weer met die mooie kleine kids. Maar tamelijk beperkt dus. Echter, vanaf vorig jaar krijg ik door mijn werk een prachtig inzicht in het bestaan van de vele prachtige musea in Nederland. Dat bevalt mij meer dan goed!

Automatisch word je meer betrokken binnen die cultuur en zie je de meerwaarde van het behoud van allerlei historische elementen en daarbij behorende collecties, nationaal en internationaal. Maar vooral voel je de liefde die gestoken wordt in bijvoorbeeld het bewaren en tentoonstellen van ons erfgoed, naast de kansen die gegeven worden aan ook hedendaagse en moderne kunst. Het zijn stuk voor stuk culturele ondernemers, die hun programma's afstemmen op onze behoeften.

Het Neusje van de Zalm!

Samen met een collega van bureau Leeuwendaal, een hele toffe collega, werken we aan de opbouw van een sectoraal functiehandboek voor de museale sector. Om een beeld te geven, gaat het ten principale over meer dan 400 musea, waarvan er ca. 70 daadwerkelijk de cao volgen van de Museumvereniging.

De Museumvereniging is onze opdrachtgever en het daarmee samenwerken is bijzonder prettig. Naast het vertrouwen, zijn zij ongelooflijk betrokken bij dit mega project en is de samenwerking plezierig. De onmisbare en betrokken projectgroep, bestaande uit een afvaardiging van diverse musea, zorgen ervoor dat wij een helder beeld krijgen over alle ins en outs bij de musea.

Waarom ik mega project zeg, is waarschijnlijk in deze blog niet direct uitlegbaar, althans niet voor ons allen. En om geen slaapverwekkende technische handelingen op te sommen, hieronder een korte, hopelijk aansprekende, toelichting op deze mooie opdracht.

Musea moeten de afgelopen periode meer dan anders hun eigen broek kunnen ophouden. Een goede werkgever zijn, dealen met de krapte op de arbeidsmarkt. Ook hebben zij steeds meer functies nodig die, naast bijvoorbeeld de conservatoren, collectie beheerders en onderzoekers, vorm kunnen geven aan een professionele bedrijfsvoering. Verregaande skills op het gebied van innovatie, digitalisering, marketing en development, worden meer en meer van het grootste belang. Het ontwerp van het nieuwe functiehandboek zal met al deze aspecten rekening gaan houden.

De opbouw van de functiematrix voor de museale sector kun je vergelijken met een supermarkt. Uiteindelijk kunnen musea uit deze matrix een keuze maken uit tal van functies, die gecategoriseerd onder herkenbare familiefuncties passen bij de omvang en grootte van hun musea. Maar ook passen bij hun opgaven en toekomstige wensen om als een volwaardig museum te kunnen blijven opereren. Een transparante loonopbouw wordt daarbij een vanzelfsprekendheid. We gaan binnen deze periode gesprekken voeren, huidige functies inventariseren en analyseren. Ook de samenwerking met de medezeggenschap is van groot belang en zal niet ontbreken. We gaan goed luisteren en nog veel meer. We gaan gewoon aan de slag!

Ik heb veel mooie opdrachten, maar deze is wel een beetje “het neusje van de zalm”. We vergaderen bij diverse musea in den lande, mogen dan altijd wel even een blik werpen op de huidige collectie en we zijn regelmatig te gast bij de Museumvereniging in het Amsterdamse. Ik bedoel maar, hoe leuk is dat? Dat is leuk, maar zeker ook een eer!

Warme groet, Annemarie