Interview met Ilknur Dönmez
“Niet aarzelen, maar doen! Het mooiste wat je kunt worden is jezelf én geniet vooral ook van de reis. Ik heb in 2012 de Kilimanjaro beklommen, het kwam toevallig op mijn pad. Ik werd vier weken voor vertrek gevraagd en reageerde met: Ja, leuk! De andere deelnemers waren al een jaar in training en er was iemand uitgevallen. Die plaats heb ik ingenomen. Een geweldige ervaring! Ik draag altijd pumps en in mijn rugzak had ik een paar meegenomen. Met pumps op de top van die berg, dat was het plan.”
Een vrouw van Turkse afkomst, het heeft Ilknur nooit in de weg gezeten. “Waarom zou het ook? Het maakt me wie ik ben.” Na 10 jaar in verschillende managementfuncties bij LogicaCMG maakte ze de overstap naar een mooie functie bij Gemeente Haarlemmermeer. “Clustermanager projecten, het fysieke werkveld. Ik kwam uit de ICT-businessconsultancy voor banken en verzekeraars. Niets tastbaars. In mijn nieuwe baan heb ik in het begin met hooggehakte suède laarzen op een bouwplaats in de modder gestaan.”
“Een ontzettend leuke baan, ook voor m'n kinderen. Overal waar een hijskraan stond konden ze zeggen, dat is mama's werk.” Tot 2011, toen was het tijd voor een volgende uitdaging: Hoofd Economische zaken en Luchthavenzaken bij Gemeente Haarlemmermeer. “Ik moet er buikpijn van krijgen, kan ik dat? Het gemeentelijke, de overheid én het zakelijke, contact met ondernemers. Supergaaf!” Nu, sinds twee jaar, is Ilknur vanuit Gemeente Haarlemmermeer fulltime gedetacheerd bij de Metropoolregio Amsterdam.
“Een geweldige uitdaging. Aan mij de taak een gezamenlijke strategische agenda op te stellen en de kar te trekken. Geen team, maar mensen die net als ik gedetacheerd zijn vanuit de 32 deelnemende gemeentes, twee provincies en een Vervoerregio. In mijn huidige functie ben ik manager, inspirator en coach in één. Daar geniet ik van. Verbinden, met mensen werken, het is de baan die bij mij past. Ik heb het met mijn mensen altijd over hun ontwikkeling gehad. Waarom ben je hier nog, wordt het geen tijd voor een volgende stap?”
“Bij Gemeente Haarlemmermeer werken mensen die ik als trainee heb begeleid en nu bijvoorbeeld senior projectmanager zijn. Het beste uit jezelf halen, dat is belangrijk. Dat moet je zelf doen, ik ben daarom nooit voorstander geweest van positieve discriminatie. Toch begin ik de laatste tijd te twijfelen. Er wordt nog te vaak gekozen voor de veilige en bekende weg. Een managementteam met alleen maar witte mannen is niet van deze tijd. Een level playing field, gelijke kansen, dat is belangrijk.”
Politieke ambities? “Misschien. Ik ben lid geworden van een partij en wil graag mijn steentje bijdragen aan het beter maken van onze maatschappij. Laatst was ik op werkbezoek in Poelenburg, Zaandam. Een kwart van de kinderen groeit daar op onder de armoedegrens. En armoede werkt drie generaties door, dat is toch vreselijk. Ook die kinderen hebben recht op een level playing field. Het sociale effect van wat wij doen heb ik ook als agendapunt bij de Metropoolregio Amsterdam ingebracht.”
Strijdbaar en principieel. Van haar mentor hoorde Ilknur dat het soms iets minder mag, even gas terug en dingen laten gebeuren, ervaren dat wat zij voor ogen heeft dan waarschijnlijk ook gebeurt. “Een goed advies en eigenlijk wist ik het wel. Het is mijn karakter, perfectionistisch en ambitieus. En nee, dat komt niet door het vrouw zijn en mijn Turkse afkomst. De geldingsdrang komt van binnenuit. Vroeger was dat ongestructureerd en nu krijgt het steeds meer richting. Toegevoegde waarde bieden, mijn steentje bijdragen aan het beter maken van de wereld.”
De pumps? “Die hebben de top van de Kilimanjaro nooit gehaald. De avond voor de beklimming ontmoetten we een groep Russen. Zij kwamen net terug en de vellen hingen aan hun gezicht. Ik dacht, waar begin ik aan? Van schrik heb ik de pumps uit mijn rugzak gehaald en achtergelaten. Daar heb ik tot de dag van vandaag spijt van, want ik heb probleemloos én als een van de eersten van onze groep de top bereikt. Mijn advies? Volg je hart, vertrouw op jezelf én je kwaliteiten! Vrouw zijn, mijn Turkse achtergrond, opleiding, relaties, levenservaring, ze maken samen wie ik ben.