In the spotlight

19 October 2021

“Het hoort bij leiderschap. Dat je goede momenten hebt, waarbij alles vanzelf lijkt te gaan, maar ook waarbij je op iets stuit waar je gewoon bij stil moet staan.” Saskia is door de wol geverfd, weet waar ze over praat. Na een lange loopbaan in het openbaar bestuur en haar huidige bestuursfunctie - bij Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier - werkt ze sinds 2013 ook als zelfstandig organisatieadviseur. “De hobbels, daar kun je het meest van leren. Het brengt je nieuwe inzichten, over jezelf én over leiderschap.”

In the spotlight

“Bij iedere hobbel tijdens mijn carrière in het openbaar bestuur heb ik stilgestaan. Niet fysiek, dat past niet bij mijn karakter, maar in mijn hoofd heb ik het wel aandacht gegeven, ook door erover te praten, met direct betrokkenen én met mensen die dicht bij mij staan. Je moet jezelf bijstellen, eigenlijk continu. Iedere dag, ieder gesprek. Kijk kritisch naar jezelf: heb ik het juiste gedaan? Het hoeft niet altijd op jouw manier.”

“Ik heb geleerd ruimte te geven. Als ik even wacht, stappen anderen naar voren. Dat zorgt voor draagvlak en nieuwe inzichten, zeker bij verandertrajecten. Een mens is nooit uitgeleerd, daar geloof ik sterk in. Met een open blik kijken naar wat er om je heen gebeurt, dat is zó belangrijk. Het biedt kansen, mogelijkheden. Ondernemen, daarmee heb ik mijzelf verrast. De vrijheid, ik vind het heerlijk. Als adviseur heb ik meer afstand én ik kan het hele traject begeleiden.”

“Ik werk met heel veel plezier voor organisaties die willen leren of van koers willen veranderen. De focus ligt daarbij op mensen in hun kracht zetten, onder andere door het doen van zelfevaluaties. Daarbij komt zoveel naar boven. Mijn werk bestaat voor een groot deel uit praten, daar neem ik ook de tijd voor. Voordeel van mijn vrouwzijn? Ja dat denk ik wel. Vrouwen kijken anders, doen anders, dat is van toegevoegde waarde. Openbaar bestuur is - ondanks dat je steeds meer vrouwen in leidinggevende functies ziet - nog vaak een mannenwereld. Daar moet je rekening mee houden.”

“Je moet je ervan bewust zijn dat je als vrouw hier en daar aanpassingen hebt te verrichten. Mannen denken en handelen anders. Bij hen is de vergadering bijvoorbeeld nooit de vergadering zelf, die is daarvoor. De vergadering is 'slechts' een moment, belangrijke agendapunten worden eerder besproken. Als je dat niet snapt als vrouw, dan sta je meteen met 10-0 achter.” Ervaring spreekt. En vrouwen, wat zou je ze nog meer mee willen geven? “Als je iets wilt, doe het dan. Focus! Niet aarzelen, doen!”

“Vrouwen mogen meer naar zichzelf kijken, geen excuses verzinnen die er eigenlijk niet zijn.” Saskia draait er niet omheen, nooit gedaan. “Blijf jezelf ontwikkelen, ook als mens. Een goede vriendin was ernstig ziek, daar heb ik de mooiste gesprekken mee gehad, over overlijden en hoe dat voelt. Daar heb ik veel van geleerd en het heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht. Ik vind het ook geweldig om met jongeren te werken. Ze zijn zo onwijs snel, daar krijg ik energie van. Het is leuk om ze te coachen, kennis met ze te delen. Ja, het leven heeft me gelouterd, heeft me een rijker mens gemaakt. Meer in contact met anderen.”