In the spotlight...

21 February 2022

“Samen klantgericht werken, dat vind ik belangrijk. Een voorbeeld? Bol.com. Onze processen zijn natuurlijk veel complexer - een paspoort bijvoorbeeld, kan je niet zomaar maken en opsturen, we moeten aan allerlei eisen en voorwaarden voldoen - maar qua beleving en klantbenadering kunnen we veel van ze leren.” Vienna is sinds augustus 2021 manager van de afdeling burgerzaken van de gemeente Almere én een alleenstaande moeder. “Dat gaat prima samen. Ik plan m'n werk om m'n kinderen heen, en omgekeerd. De twee oudsten zijn pubers, die zijn behoorlijk zelfredzaam, én ik heb een lieve moeder.”

In the spotlight...

Samenwerken, voor Vienna is het vanzelfsprekend, thuis in Weesp én in Almere. “Ik was toe aan een volgende uitdaging, een flinke stap groter. Hier op de afdeling burgerzaken werken zo'n 110 mensen. Bij de vorige gemeente waar ik als manager heb gewerkt was 110 het totaal van alle afdelingen. Dat betekent voor mij meer afstand van de dagelijkse praktijk en ruimte voor de grote lijnen. Afstand nemen en inzoomen, vragen stellen. Waar willen we heen en wat doen we om daar te komen. Ja, klantgericht werken, meegaan met de tijd. Waar mogelijk werkzaamheden automatiseren en goed nadenken over wat dat betekent. Het gaat daarbij vooral om onze klanten, de inwoners van Almere.”

“Zijn zij tevreden? Hoe kunnen wij ze beter van dienst zijn? Bellen in plaats van een e-mail beantwoorden, daar zijn we nu mee aan 't experimenteren. Zo lopen er meer projecten, ook samen met andere afdelingen. De 'lijntjes' met collega's zijn hier langer dan bij eerdere werkgevers, maar gemeente Almere is innovatief en denkt vooruit. De managers van de verschillende afdelingen hebben nauw contact, wisselen ideeën uit en werken samen. Ook binnen mijn eigen afdeling staat die samenwerking voorop. In Almere begint mijn dag met een rondje langs collega's. Hoe gaat 't en wat speelt er?”

Samen voor het beste resultaat, Vienna heeft een duidelijke leiderschapsstijl. “Vrouwelijk? Nee, niet per definitie. Ik geloof in menselijk, in samen tot een oplossing komen, diezelfde benadering kom ik ook steeds vaker bij mannen tegen. Een gelijke verhouding man/vrouw, daar geloof ik wel in, in aantallen én in karaktereigenschappen. Balans, dat is goed voor iedere organisatie, én mensen motiveren meer uit zichzelf te halen. Daarbij werk ik nauw samen met de afdeling HR. We zien een ontwikkeling naar hbo en wo, maar het gaat niet alleen om hoogopgeleid.”

“Pas je in het team en ben je in staat om contact te maken met de doelgroep, inwoners van Almere? Leuk om daar samen met collega's van HR op in te spelen, ook bij ons aannamebeleid. Werken bij een gemeente heeft een totaal andere dynamiek dan het bedrijfsleven. Veranderingen vragen meer tijd, maar wat je doet is wel echt van betekenis voor anderen. Mijn persoonlijke ambitie? Directeur, dat zou ik nog weleens willen worden, verantwoordelijk voor de hele organisatie. Maar wel samen, de beste manier om een burn-out te voorkomen! Als het nodig is kan ik met mijn vuist op tafel slaan, maar niet van nature.” Vienna zegt het lachend, oogt relaxed. “Ja, dat klopt, ik heb weinig spanning. Als ik dat voel neem ik even afstand, mindfulness of lekker een eindje wandelen met onze hond. Dat kan ik iedere manager aanraden, mannen én vrouwen.”

“Mijn advies voor vrouwen? Volg het motto van Pippi Langkous: 'ik heb 't nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'. Wees niet te bescheiden, denk jezelf groot. Denk niet, die functie kan ik niet aan. Dat kan je wel!”