Leiderschap voor vrouwen, een platform plus nieuwsbrief.

03 March 2021

Leiderschap voor vrouwen, een platform waar we vrouwen in de spotlight zetten plus een nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Een initiatief van organisatieadviesbureau BuitenhekPlus, Rosita Kornaat en Madelon Barens.

Leiderschap voor vrouwen, een platform plus nieuwsbrief.

Rosita (35) is consultant/trainer bij organisatieadviesbureau BuitenhekPlus, jong en ambitieus. “De discussie gaat vaak over mannen versus vrouwen, het is niet zo zwart/wit. Het gaat om de balans tussen feminien en masculien, vrouwelijke en mannelijke eigenschappen. De juiste combinatie kan een organisatie versterken. Gelukkig groeit dat besef, maar het zou sneller mogen. Daar willen we met dit initiatief een bijdrage aan leveren.”

“Mensen met een meer feminiene kant - vaak vrouwen - zijn redelijk bescheiden. Durf ik dat wel? Kan ik dat wel? Helaas, want feminiene managers bewijzen dagelijks hun meerwaarde. Verbindend, empathisch, oog voor de lange termijn, win-win in plaats van quick-win. Via de interviews met rolmodellen willen we laten zien dat er heel veel mogelijk is. Waar zijn zij tegenaan gelopen, hoe hebben zij hun pad bewandeld. Ter inspiratie.”

“We willen vrouwen stimuleren om die volgende stap te zetten, dat vrouwen zichzelf dat gunnen, daar zeker in te zijn, daarin te geloven. Ik denk dat vrouwen elkaar daar heel erg bij kunnen helpen. Vandaar de interviews met rolmodellen. Zien is geloven, het geeft energie om de volgende stap te zetten. Dat heb ik zelf ook zo ervaren in de loop van mijn carrière. Als ik een sterke vrouw ontmoet dan kan ik daar plaatsvervangend trots op zijn.”

Madelon (56) is na een carrière bij grote corporates al jaren werkzaam als zelfstandig trainer/coach. “Ken je het voorbeeld van de krabbenmand? Krabben trekken elkaar naar beneden om zelf boven te komen. Vrouwen kunnen daar onderling ook wel een handje van hebben. Met dit initiatief willen we dat beter doen. Samen. Elkaar helpen, stimuleren om het beste uit jezelf te halen. Als manager én als mens. Zelfbewuster en zelfverzekerder, economisch zelfstandig.”

“In het begin van mijn carrière kreeg ik een geweldige kans. Madelon, ga jij dat even cheffen. Dat heb ik gedaan. Samen met mijn team heb ik een half jaar keihard gewerkt. Met succes. Daar is mijn leidinggevende financieel beter van geworden. Zij kreeg een bonus, ik niet. Je bent verantwoordelijk voor je eigen carrière en persoonlijke pr. Dat heb ik toen geleerd. Als je jezelf goed kent dan kan je jezelf beter verkopen. Vrouwen empoweren, daar zit mijn drive.”

“Recent onderzoek heeft aangetoond dat organisaties met vrouwen in leidinggevende functies beter presteren. Toch denkt men bij het woord manager nog steeds aan een man, daar is ook onderzoek naar gedaan. Dus vrouwen, unite. Gooi die bescheidenheid overboord. Doorbreek dat glazen plafond en kom voor jezelf op, laat de plakkende vloer los!” Madelon klinkt strijdvaardig en dat is ze ook. “Dat managers mannen zijn is een onbewust vooroordeel, een traditionele systeemhobbel die we samen over moeten. Wat mij betreft met een vrouwenquotum, dat duwtje is hard nodig!”