Macht versus invloed

Macht versus invloed

In een organisatie speelt macht altijd een rol, maar wat verstaan we eigenlijk onder macht? Macht heeft taalkundig veel betekenissen. Zoals we hier over macht spreken hebben we het over het vermogen om het gedrag van anderen te sturen. Iedereen heeft macht: we realiseren ons dat alleen niet vaak genoeg. Macht is relatief en situationeel gebonden. Met andere woorden: hoe machtig je bent, is afhankelijk van de situatie en van degene met wie je jezelf vergelijkt.

Vrouwen en macht

Vrouwen en macht

Vrouwen willen vaak niet geassocieerd worden met macht. Het doet hen denken aan jezelf voorop stellen, je zin doordrukken en doelen bereiken ter meerdere eer en glorie van jezelf. Macht nastreven, dat vinden vrouwen over het algemeen meer iets van mannen.

In de VS accepteren mensen het niet als vrouwen openlijk streven naar macht. Janka Stoker (hoogleraar leiderschap en organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen) haalt Amerikaans onderzoek aan waaruit blijkt dat vrouwelijke politici het wel kunnen schudden als ze openlijk zeggen dat ze uit zijn op macht.

Op welke plek zit jij aan de vergadertafel?

Op welke plek zit jij aan de vergadertafel?

Denk eens terug aan je eerste schooldag op de middelbare school. Je liep het klaslokaal binnen en je zag rijen lege bureaus. Waar ging jij zitten? Koos je een stoel vooraan, dan zou de leraar je waarschijnlijk zien als een leergierige leerling. Als je achterin ging zitten, zou hij kunnen denken dat je iets te verbergen had.

 

Hoewel de kamer misschien veranderd is sinds de middelbare school, heeft waar en hoe je zit tijdens een zakelijke bijeenkomst nog steeds een effect op hoe je wordt waargenomen.

Masterclass “De kracht van macht”

Masterclass “De kracht van macht”

Datum 22 juli 2021
Tijdvak 14:00 - 17:00
Locatie midden in het land

Waar denk jij aan bij het woord 'macht'? Macht heeft vaak een negatieve connotatie. Met name vrouwen vinden het vaak lastig om over zichzelf te zeggen dat ze macht hebben. Zij denken eerder dat anderen macht hebben dan dat zij zelf machtig zijn. Macht is echter nodig om ervoor te zorgen dat je zaken voor elkaar krijgt. Of je nu adviseur bent, stafmedewerker of leidinggevende, zonder macht geen invloed. Er zijn verschillende vormen van macht. Tijdens de masterclass “De kracht van macht” zoomen we hier nader op in, behandelen we de verschillen tussen feminiene en masculiene waarden en ga je zelf aan de slag met vormen van persoonlijke macht die je kan inzetten, ongeacht je positie binnen de organisatie. 

Leiderschap voor vrouwen

Leiderschap voor vrouwen, een platform waar we vrouwen in de spotlight zetten plus een nieuwsbrief die elke twee maanden verschijnt. Een initiatief van organisatieadviesbureau BuitenhekPlus, Rosita Kornaat en Madelon Barens.


De waarde van een mentor voor vrouwelijk talent

De waarde van een mentor voor vrouwelijk talent

Waarom heb jij een mentor nodig? Mentorschap is een vorm van individuele begeleiding en levert een bijdrage aan de groei en succes van een ander. Het biedt rolmodelschap, stimulans en een luisterend oor. Het biedt nieuwe perspectieven, meer vertrouwen en voortdurende groei. We zetten de voordelen voor je op een rij.

Doorzettingsvermogen maakt het verschil

Doorzettingsvermogen maakt het verschil

Succesvolle vrouwen weten als geen ander, door vallen en opstaan, door te gaan. Zij kennen doorzettingsvermogen waarmee ze ver komen. Doorzettingsvermogen is een waardevolle kwaliteit. Je zou het kunnen vertalen als een essentieel ingrediënt om je doelen te bereiken. Volgens de Van Dale betekent het “volhardendheid, kracht om door te zetten”. Met andere woorden, wanneer het moeilijk wordt heb je de volhardendheid om niet vroegtijdig op te geven. Het grote verschil tussen iemand met veel doorzettingsvermogen en iemand met weinig doorzettingsvermogen is dat de eerste bijna niet opgeeft totdat een doel bereikt is.

Het is zeker niet zo dat sommige mensen geboren worden met doorzettingsvermogen terwijl iemand anders er maar ''weinig'' van heeft. Doorzettingsvermogen is een kwaliteit die aangeleerd en gecultiveerd kan worden. Benieuwd naar tips om je doorzettingsvermogen te vergroten?

Ontdek de kracht van coaching

Ontdek de kracht van coaching

Ben je op zoek naar iemand die jou je eigen pad laat creëren door middel van begeleiding en enkele handvatten voor houvast? Dan is coaching wellicht iets voor jou. We helpen je graag op weg om meer inzicht te krijgen in wie je bent, wat je kunt en waar je naar streeft om zo je doelen te bereiken. Heb je interesse in persoonlijke coaching of ben je benieuwd naar wat we allemaal te bieden hebben? Neem dan contact met ons op via info@buitenhekplus.nl.