Bijzondere verhalen

BuitenhekPlus werkt voornamelijk in opdracht van  lokale, regionale en landelijke (semi) overheden en non-profit organisaties. Dit doen we op het gebied van HR-management, beloningsmanagement, organisatieontwikkeling, leren en ontwikkelen, juridisch advies en interim-dienstverlening. Onze adviseurs geven u graag een kijkje achter de schermen van deze opdrachten.

Laatste bijzondere verhalen

Twee Hollandse fusies van gemeenten: Vergezichten dicht bij huis

06-04-2018 • 458 keer gelezen
Enkele hoofdrolspelers uit de per 1 januari 2017 ontstane ambtelijke fusies blikken in een rondetafelgesprek terug op het totstandkomingsproces van de beide fusies in Noord- en Zuid-Holland. Wat waren de redenen om ambtelijk samen te gaan? Wat zijn succesfactoren van het fusieproces en zijn er tips voor andere gemeenten die ambtelijk of bestuurlijk willen fuseren?

Door Bert Berghuis en Paul Wiegerinck
+ + +

Zelfsturing: hulpmiddel of tovermiddel? Een genuanceerde beschouwing

07-03-2017 • 1699 keer gelezen
Zelfsturing rukt meer en meer op in overheidsland. Is zelfsturing een hype of een logische keuze? En waar hebben we het eigenlijk over als zelfsturing wordt bepleit? Een nadere beschouwing vanuit onze praktijkervaring en vanuit de literatuur, met een genuanceerde blik.

Marc van Venrooij en Bert Berghuis, BuitenhekPlus


+ + +

Wendbaarheid in de praktijk

07-09-2016 • 1565 keer gelezen
De buitenwacht heeft vaak een duidelijke mening over het ambtenarenapparaat:
regelgericht, traag en reactief. Van binnenuit ambiëren gemeentesecretarissen en directieleden juist een moderne, flexibele, wendbare organisatie. Ook veel ambtenaren in de organisatie delen diezelfde ambitie. De ambtelijke top peinst: Hoe krijgen we voldoende ruimte van de politiek? Zijn onze ambtenaren wel wendbare professionals? Waarom strandden goedbedoelde initiatieven in de organisatie? Kortom: hoe breng ik wendbaarheid in de praktijk?

John Noldes en Bert Berghuis, adviseurs BuitenhekPlus
+ + +