Op weg naar meer zelfsturing: Een route vol belevenissen

20-09-2018 • 30 keer gelezen
Steeds meer (inter-)gemeentelijke organisaties werken of willen gaan werken volgens het concept van zelfsturing. Dit was de reden voor BuitenhekPlus om hier in 2017 en 2018 nader praktijkonderzoek naar te verrichten. Aangevuld met onze eigen ervaringen in de adviespraktijk, hebben wij de succesfactoren en randvoorwaarden op weg naar meer zelfsturing gedestilleerd.

Door Marc van Venrooij, Rosita Kornaat en Angela Barendregt
+ + +

Praktijkworsteling zelforganisatie en functie(waardering)

12-09-2018 • 94 keer gelezen

Een veel gehoorde vraag is hoe principes als zelforganisatie en rollen zich verhouden tot 'starre' functiewaarderingssystematieken. BuitenhekPlus heeft deze zomer de opdracht verkregen om voor een gemeente onderzoek te doen naar welk fuwasysteem en bijbehorende HRM kaders het beste hun sturingsfilosofie van zelforganisatie ondersteunt. Alle opties worden hierin met betrokkenen verkend.

+ + +

Is uw gemeentelijk functieloongebouw nog marktconform?

05-09-2018 • 111 keer gelezen
Het afgelopen jaar wordt het steeds moeilijker, ook voor gemeenten, om op bepaalde posities nieuwe medewerkers te vinden. Een paar jaar geleden konden gemeenten nog profiteren van de grote uitstroom uit de private sector, zoals de bankensector. Nu is er op veel fronten concurrentie.  Een beloningsvergelijking met 'het bedrijfsleven' is moeilijk te maken. De gemeente is zo divers dat het niet te vergelijken is met een bepaalde (markt)sector. Bovendien bieden gemeenten een onderscheidende propositie met maatschappelijk gedreven 'inhoudelijk' zinvol werk, een goed pensioen, werk-privé balans en (uitzicht op) vast contract. Toch willen gemeenten in elk geval niet achterblijven ten opzichte van vergelijkbare gemeente qua inwoners en kenmerken en vergelijkbare buurgemeenten.
+ + +

De route naar zelfsturing/zelforganisatie

29-08-2018 • 71 keer gelezen

De grote vakantie is voor de meesten achter de rug. Ieder heeft een eigen route naar een relaxte of avontuurlijke bestemming gepakt of heeft dit nog tegoed. De route naar (vormen van) zelfsturing is ook een hele belevenis en een reis vol met persoonlijke ervaringen.

 

+ + +