"Lean" in het Sociaal Domein

04 september 2018
Rachida Moreira Figueiredo

De 3D-transformatie handen en voeten geven met Lean-processen

Wijkgericht werken? Vormen van integrale toegang? Informatiegestuurd werken? Politieke en organisatorische verantwoording over grote budgetten? Korte samenwerkingslijnen tussen Front-, (Mid-) en Back-Office en tussen uitvoering en beleid? Het zijn allemaal ontwikkelthema's die spelen in het sociaal domein die aangepakt moeten worden. Liefst gelijktijdig, en ook behapbaar. De transformatie moet concreet vorm krijgen om antwoorden te bieden op lokale maatschappelijke opgaven en een adequate dienstverlening op orde te hebben. De spil ligt daarbij bij de professionals van de betrokken disciplines in het werkveld.

Onderzoek naar de praktijkervaringen met zelforganisatie en zelfsturing

04 juli 2017
Marc van Venrooij

In onze adviespraktijk zien we steeds meer organisaties die zelfsturing of zelforganisatie willen inbedden in hun werkprocessen of sturingsmodel. De verschijningsvormen en uitwerkingsvarianten hiervan zijn zeer divers.

GVB winnaar HR Proffie 2016!!

05 april 2017
Bregje Flos

Gisteravond was ik namens BuitenhekPlus aanwezig bij de feestelijke uitreiking van de HR Proffie 2017. De HR Proffie is de vakprijs voor de organisatie met het meest innoverende HR beleid en werd inmiddels al voor de 17e keer uitgereikt. Dit jaar waren de gemeente Capelle aan den IJssel, ING, Zorgfederatie Oldenzaal en Sligro genomineerd. Organisaties uit verschillende sectoren met verschillende businessmodellen, producten- en dienstenportfolio's en uiteenlopende kansen en uitdagingen. Alle organisaties hebben echter gemeen dat ze bezig zijn met vernieuwing van HR beleid en -praktijk.

Variatie in fusies

17 maart 2017
Bert Berghuis

Van een afstandje lijken de fasen van een fusie op elkaar. De oplevering van een herindelingsontwerp volgens de Wet Arhi of een bedrijfsplan voor een ambtelijke fusie. En daarna de vaste ingrediënten in de inrichtingsfase: sociaal plan, hoofd- en fijnstructuur, functieboeken, plaatsing, etcetera. Als je maar ver genoeg uitzoomt lijken fusies inderdaad in de basis op elkaar. Er zijn een aantal vast terugkerende ingrediënten en overwegingen. Het is dankbaar werk om gemeenten daarin iedere keer zo goed mogelijk te adviseren.

Times they are a changing

Times they are a changing

20 december 2016
Eddy Buitenhek

Bob Dylan, folkzanger en nobelprijswinnaar voor de literatuur 2016, heeft zich met deze song (1964) wat mij betreft onsterfelijk gemaakt. Misschien is het slechts een emotie, of komt het door de onstuitbare progressie van mijn leeftijd, maar ik heb het gevoel dat de veranderingen in de wereld elkaar steeds sneller opvolgen.

Op het wereldtoneel wordt het steeds lastiger om de scheidslijnen te traceren tussen  ideologische en religieuze opvattingen aan de ene kant en politieke en economische belangen aan de andere kant. Of het nu gaat over de gevolgen van de Arabische lente, de schier onoplosbare conflicten in het Midden-Oosten, de armoede in Afrika, de oplopende spanningen aan de oostgrenzen van Europa of de onderdrukking in grote delen van Azië. Problemen zijn van alle tijden, maar de dreiging en de escalatie die er uit voorkomt, lijkt steeds intenser te worden. De gegroeide wereldorde na WOII is niet langer een gegeven.

Transamazonica

06 juli 2016
Eddy Buitenhek
Soms moet je jezelf even kietelen. Je leeft tenslotte maar één keer en sommige kansen moet je gewoon pakken. Dat was bij mij het geval toen Frits Antonius mij vroeg om samen met hem in te schrijven op een rally door Zuid-Amerika. Een tocht die ons voert van Parimaribo door Suriname, Guyana, Venezuela en Brazilie. Om vervolgens te finishen in Rio de Janeiro, een dag voor de start van de Olymische Spelen.

De wendbare organisatie

11 april 2016
Eddy Buitenhek

Over wendbaarheid is al veel geschreven. Het is al terug te vinden in studies en onderzoeken uit 2003. Veel van die onderzoeken benaderen wendbaarheid vanuit abstracte dimensies. Daardoor wordt het al snel een complexe en weerbarstige materie. Op 7 en 8 april heeft BuitenhekPlus over dit onderwerp twee Ronde Tafels georganiseerd. Directeuren en strategische adviseurs van gemeenten, samenwerkingsverbanden, vakbond, ministerie, veiligheidsregio, European Institute op Public Administration en KNRM, gingen met ekaar de dialoog aan over wendbaarheid in de praktijk. Een gesprek dat zowel voor ons als de deelnemers interessante vragen en antwoorden bracht.

Een nieuw begin

21 december 2015
Eddy Buitenhek
2015 zit er alweer bijna op. Politiek en maatschappelijk een bewogen jaar. De economie herstelt zich goed. De lage rentestand en olieprijzen spelen onze export niet ongunstig in de kaart. Maar wat op ons netvlies zal blijven staan, is de onrust. De onrust in Oost-Europa, het Midden-Oosten en de Arabische landen. Het oprukkend fanatisme en extremisme. Nietsontziend en zonder respect voor afwijkende levensovertuigingen en religieuze opvattingen.