Fuwa-land

19 October 2021
Eddy Buitenhek

Ooit, lang geleden, toen het leven nog simpel was en CO2 nog niet bestond, had iedere werknemer een functiebeschrijving. Die werd gewaardeerd door een expert en het resultaat viel maandelijks in de bus. Lekker simpel! Maar de tijden veranderden en zo ook de functiebeschrijving. Deze werd eerst organiek en later zelfs generiek. Nog simpeler, lekker algemeen en je hebt er minder van nodig. Zeggen dat iets niet in je beschrijving stond was er niet meer bij. Maar de generieke profielen werden toch nog een beetje als een dwangbuis ervaren. Dus werden ze aangevuld met een competentieprofiel. 

 

Fuwa-land

Gedrag en vaardigheid als sleutels tot hogere productie en dienstverlening. Duidelijk toch? Maar daar moet je dan wel op sturen en ontwikkelen en dat bleek nog niet zo simpel. Want wat is ontwikkelbaar en wat niet en nog wat van die probleempjes. En zo lag het competentieprofiel dus stilletjes en eenzaam te verstoffen in de bureaulade. Met een nietje gehecht aan het generieke profiel. Donkere tijden braken aan. Toen brak het licht door en kwamen we uit op Talent. Met een hoofdletter. Want Talent dat is er of dat is er niet. Niks ontwikkelen, gewoon benutten. Lekker simpel. Dus werd het talentmanagementsysteem aangeschaft. Meten is immers weten. En de elektronische gesprekscyclus. Want je moet het talent wel noteren en volgen. En het scheelde de leiding ook tijd. De doe-het-zelf-cyclus van zelfevaluatie kwam in de plaats van het verplichte jaarlijkse en al afgeschreven functioneringsgesprek. Win-win toch? En lekker simpel!

Maar het talent werd onvoldoende gevolgd en erkend en mocht niet doen waar het goed in was. Laat staan beloond. Dus het talent liep de deur uit. Dus werd er druk geïntegreerd binnen HR. Van onboarding naar offboarding. En alles wat ertussen zit. En de rol verving de generieke functiebeschrijving want die was pas echt wendbaar. En binnen de rol moest het echte Talent wel opstaan. Maar het leven van HR was toen niet meer zo simpel! Want wie kreeg welke rol, wie verdeelde die, hoe lang mocht je die houden en kun je daar ook van eten? En wat moest er met de stoffige generieke beschrijvinng? Heel veel vragen. Wat er uiteindelijk met de rol gebeurde leest u in het volgende sprookje.

Een verhaal met een dubbele moraal. De eerste: Alles heeft zijn tijd nodig en dingen komen en dingen gaan. Doe alles met een reden! Tenzij die er niet is natuurlijk...........En de tweede: als u het even niet meer weet, bel ons gewoon!