Het lichtje aan de horizon

14 december 2020
Eddy Buitenhek

2020 zal voor de meeste mensen niet goudomrand de geschiedenisboeken ingaan. Of je moet toevallig net de staatsloterij hebben gewonnen. Wat natuurlijk een hoop goed maakt. Al had je dan nog steeds het probleem dat je het geld niet onbekommerd in het buitenland kon verbrassen. Op je rekening zetten stemt ook al niet vrolijk met de negatieve rentes in het vooruitzicht. Dus hoe je het ook wendt of keert, 2020 wordt in de analen geen topjaar. 

Het lichtje aan de horizon

Iedereen heeft een eigen verhaal hoe de maanden zijn voorbijgekropen. En vaak ook een mening hoe we hier het beste mee moeten dealen. Vooral de talkshows zijn er maar druk mee. Persoonlijk word ik een beetje moe van de eindeloze samenvattingen van de persconferenties, het publieke geklaag via de media en het afgeven op de overheidsinstanties. Bij tijd en wijle lijkt het of ons kabinet ook voor pandemieën bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt. En dan de “maatregelen”. Best verwarrend blijkbaar. Een advies van Rutte was niet dringend genoeg om op te volgen en een dringend advies niet wettelijk onderbouwd. Maar een verplichting past eigenlijk niet bij onze volksaard.

Ik heb best met ze te doen daar rondom het torentje. Uiteindelijk kun je niets goed doen en niets oplossen. Alleen een beetje sturen en proberen van alle wetenschappelijke adviezen een beetje verteerbaar beleid te bakken. Dan had Trump het toch een stuk makkelijker!

Opvallend is wel dat er continue een lampje is blijven branden aan de horizon. Na de eerste golf een zomer met afnemende besmettingen, IT-oplossingen die het werken thuis mogelijk maken, betere behandelmethodes in de ziekenhuizen en nu - na de tweede golf - de voorspoedige ontwikkeling van een aantal vaccins. Wat allemaal ook weer laat zien hoe veerkrachtig mensen zijn en hoe capabel om onder druk problemen op te lossen, hoe groot de impact ook.

En zo staan nu de kerstdagen en de jaarwisseling voor de deur. Voor het eerst in 75 jaar zijn de kerstdagen en oud en nieuw weer kleine besloten party's achter de voordeur van de eigen woning. Ze zijn er wel maar het is toch anders. Maar ook in deze intimiteit zullen we er een feestje van maken. We zoomen met opa en oma en klinken de glazen achter de laptops. En we beloven elkaar dat het volgend jaar allemaal anders gaat worden. Laten we daar dan maar aan vast houden. Een prikkie en op naar een normaal 2.0 in 2021. En hoe en wat dat precies is vinden we met elkaar wel uit.

Proost! En juist nu namens alle medewerkers van BuitenhekPlus: een goede gezondheid en de allerbeste wensen!