Times they are a changing

20 december 2016
Eddy Buitenhek

Bob Dylan, folkzanger en nobelprijswinnaar voor de literatuur 2016, heeft zich met deze song (1964) wat mij betreft onsterfelijk gemaakt. Misschien is het slechts een emotie, of komt het door de onstuitbare progressie van mijn leeftijd, maar ik heb het gevoel dat de veranderingen in de wereld elkaar steeds sneller opvolgen.

Op het wereldtoneel wordt het steeds lastiger om de scheidslijnen te traceren tussen  ideologische en religieuze opvattingen aan de ene kant en politieke en economische belangen aan de andere kant. Of het nu gaat over de gevolgen van de Arabische lente, de schier onoplosbare conflicten in het Midden-Oosten, de armoede in Afrika, de oplopende spanningen aan de oostgrenzen van Europa of de onderdrukking in grote delen van Azië. Problemen zijn van alle tijden, maar de dreiging en de escalatie die er uit voorkomt, lijkt steeds intenser te worden. De gegroeide wereldorde na WOII is niet langer een gegeven.

Times they are a changing

Vanuit interne economische belangen kiezen steeds meer landen voor hun eigen koers. Financiële en monetaire issues worden steeds moeilijker oplosbaar. Het draagvlak en de solidariteit ontbreekt om samen bij te dragen in de te korten van armere landen. De vraag is niet meer of, maar wanneer de eurozone in zijn huidige vorm bezwijkt en wat dit betekent voor het voortbestaan van de Europese Gemeenschap.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Bijvoorbeeld over de veranderingen in het  politieke landschap. De internationale onrust, de migratiestromen en het langzaam economische herstel, drijven kiezers in grote getale in handen van het rechts populisme. De leus 'eigen volk eerst' kan de opmaat worden voor intolerantie en kort-cyclisch denken. De weg van de internationale samenwerking kan verstopt raken. Ook op die terreinen waar we mondiaal moeten acteren, zoals op het gebied van milieu, ontwikkelingssamenwerking, energie, handel en veiligheid.

Maar the changing times hebben ook positieve kanten. Door internet en social media is de wereld veel kleiner geworden. Digitalisering en robotisering creëren niet alleen nieuwe oplossingen, maar luiden ook een nieuwe wereld in op het gebied van onderwijs, wetenschap en werkgelegenheid. De versnelling versnelt en technologische en medische innovaties  kunnen de deuren weer openen naar andere landen die de politiek gesloten houdt. Geen enkele natie wil immers achterop raken. De vraag is alleen hoe we ervoor zorgen dat ook de ontwikkelingslanden meekomen en meeprofiteren. Want juist deze technologische versnelling maakt het belangrijk dat de wereldorde in balans komt en blijft.

Traditiegetrouw is Kerst het feest van licht, bezinning en hoop. Van de overtuiging dat barmhartigheid tegenstellingen in ras, afkomst, geloof en huidskleur kan overwinnen. En nooit anders dan dat zou ik een jaar, en dus ook 2016, willen afsluiten. Met de wens en hoop dat we alles volgend jaar een stukje beter gaan doen. Door ieder een klein steentje bij te dragen in the changing for the better. Ik wens u, namens alle medewerkers van BuitenhekPlus,  hele fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2017!

Eddy Buitenhek
Directeur